سمینار .::انرژی های نو و تجدید پذیر::. در استان قزوین برگزار شد
به گزارش روابط عمومی سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان قزوین، سمینار تخصصی" انرژی های نو و تجدید پذیر " باحضور دکتر مریم میرزایی کاکاوند مدیر دفتر انجمن صنفی انرژی و بهینه سازی به عنوان مدرس دوره برای مدیران و کارشناسان دستگاههای اجرایی و شهرداری های استان برگزار گردید .
دراین سمینار دکتر مریم کاکاوند میرزایی بیان داشت: " استفاده از انرژی های فسیلی ضررهای جبران ناپذیری برای ما و نسلهای آینده دارد . در دنیای کنونی انرژی های تجدید پذیر در مقایسه با انرژی های فسیلی از اهمیت به سزایی برخوردار می باشد. " . وی در ادامه تاکید کرد ضرورت توسعه پایدار در هر جامعه ای انرژی است و در دنیای کنونی انرژی های تجدید پذیر در مقایسه با انرژی های فسیلی از اهمیت به سزایی برخوردار می باشد " .
وی در ادامه به گروههای عمده منابع تامین کنندهی انرژی در دنیا پرداخت و بیان کرد انرژی های تجدید ناپذیر (فسیلی: نفت، گاز، ذغال سنگ و…) ؛ انرژی های تجدیدپذیر( باد، خورشید، زمین گرمایی، برق آبی، زیست توده، هیدروژن، اقیانوسی و ….) و انرژی هسته ای از گروههای عمده منابع تامین کننده ی انرژی در دنیا هستند .
کاکاوند میرزایی سپس عوامل اصلی توجه جدی جهانیان به توسعه و گسترش استفاده از انرژی های تجدیدپذیر شده را تبیین و تشریح نمود و اظهار داشت فناپذیری و اتمام پذیری سوخت های فسیلی ؛ لزوم تنوع بخشی به سبد منابع انرژی کشور؛ ضرورت نیل به اهداف توسعه پایدار در بخش انرژی ؛ ارتقاء امنیت تامین انرژی ؛ مشکلات زیست محیطی ناشی از مصرف منابع فسیلی و هسته ای ؛ پاک و لایزال بودن منابع انرژی های تجدیدپذیر از جمله عوامل اصلی توجه جدی جهانیان به توسعه و گسترش استفاده از انرژی های تجدیدپذیر شده می باشد .
وی در ادامه ضمن اشاره به شناسایی بیش از 15000 مگاوات پتانسیل اقتصادی و بیش از 40000 مگاوات پتانسیل فنی در کشور ، گفت: " با مطالعات انجام شده توسط DLR آلمان، در مساحتی بیش از 2000 کیلومترمربع، امکان نصب بیش از 60000 مگاوات نیروگاه حرارتی خورشیدی وجود دارد. اگر مساحتی معادل 100 * 100 کیلومترمربع زمین را به ساخت نیروگاه خورشیدی فتوولتائیک اختصاص دهیم، برق تولیدی آن معادل کل تولید برق کشور در سال 1389 خواهد بود."
کاکاوند میرزایی در ادامه سمینار خاطرنشان کرد که تا پایان اذر 1396 ، از مجموع دستاوردهای کمی نیروگاههای تجدید پذیر ، 3/43 درصد اختصاص به نیروگاههای بخش دولتی و 7/55 درصد اختصاص به نیروگاههای بخش خصوصی دارد .
وی سپس اظهار داشت : " حدود 8000 مگاوات پروانه احداث فعال در اختیار شرکت های بخش غیر دولتی قرار دارد که این شرکت ها هم اکنون پیگیر مراحل اخذ مجوزهای مورد نیاز به منظور عقد قرارداد خرید تضمینی می باشند تا با تکمیل این فرآیند و نهایتاً احداث 5000 مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر و پاک به هدف افزایش ظرفیت برق تجدیدپذیر تا پایان برنامه ششم توسعه کمک نماید."
بنا برگفته وی در استان قزوین در نیروگاههای بادی ظرفیت بهره برداری شده 55 مگاوات ، ظرفیت دارای قرارداد 163.9 مگاوات و ظرفیت دارای پروانه 527.8 مگاوات می باشد و این درحالی است که در نیروگاههای خورشیدی استان هیچگونه ظرفیت بهره برداری شده وجود نداشته و ظرفیت دارای قرارداد و دارای پروانه به ترتیب 32 و 177.15 مگاوات می باشد .
کاکاوند میرزایی در ادامه یادآوری کرد که ایران در تعهدات بینالمللی کاهش گازهای گلخانهای خود متعهد به کاهش 4 و 12 درصدی میزان انتشار گازهای گلخانهای بصورت غیرمشروط و مشروط در سال 2030 بر اساس سناریوی ادامه روند موجود میباشد .
وی در خصوص اثرات زیست محیطی تجدیدپذیرها تصریح کرد : " برنامه احداث تا پایان سال 1396 ، 600 مگاوات می باشد و تا پایان برنامه ششم توسعه می بایست به 5000 مگاوات افزایش یابد . میزان عدم انتشار آلاینده تا پایان سال 1396 ، 2 میلیون تن می باشد و تا پایان برنامه ششم توسعه می بایست به 10 میلیون تن افزایش یابد .
ایشان در خصوص اثرات اجتماعی تجدیدپذیرها با اشاره به اینکه کاهش فقر، افزایش سطح رفاه عمومی ، دسترسی به خدمات پایدار انرژی، افزایش امنیت شبکه، افزایش تولید پراکنده، بهبود سطح آموزش و بهداشت از مزایای اجتماعی تجدیدپذیر ها می باشند ، تاکید کرد که مهم ترین آنها اشتغال زائی است. وی سپس گفت : " طی برنامه احداث 600 مگاوات تا پایان سال 1396 ، تعداد شغل ایجاد شده 16.000 نفر شغل بوده است و می بایست تا پایان برنامه ششم توسعه با افزایش احداث به 5000 مگاوات ، تعداد شغل ایجاد شده به 500.000 نفرشغل افزایش یابد . "
کاکاوند میرزایی در زمینه کاهش مصرف آب و کاهش مصرف سوخت در اثر توسعه تجدیدپذیرها گفت : " طی برنامه احداث 600 مگاوات تا پایان سال 1396 ، 350 میلیون مترمکعب صرفه جویی در سوخت (معادل گازطبیعی ) شده است که می بایست تا پایان برنامه ششم توسعه به 4000 میلیون مترمکعب افزایش یابد . میزان آب صرفه جویی شده تا پایان سال 1396 ، 4/2 میلیون مترمکعب می باشد که می بایست تا پایان برنامه ششم توسعه به 35 میلیون مترمکعب افزایش یابد . "
وی در ادامه سمینار با توجه به وضعیت استان قزوین ، بهره مندی از انرژی های خورشیدی را مورد تاکید قرار داد و اظهار کرد با توجه مزایای شهرک های صنعتی جهت ایجاد نیروگاه خورشیدی انشعابی از یکسو و وجود شهرکهای صنعتی متعدد در استان قزوین از سویی دیگر ، استان ما دارای پتانسیل بسیار در ایجاد نیروگاه خورشیدی انشعابی می باشد .
کاکاوند میرزایی در ادامه به آخرین وضعیت آماری موجود در ایران پرداخت و بیان کرد: " برق تولید شده از منابع تجدید پذیر 86 میلیون کیلووات ساعت ، عدم انتشار گاز گلخانه ای دی اکسید کربن 60 هزار تن ، صرفه جویی در مصرف سوخت فسیلی معادل 25 میلیون مترمکعب گاز طبیعی ، صرفه جویی در مصرف آب 19 میلیون لیتر ، تعداد نیروگاههای مگاواتی در حال احداث 46 نیروگاه ، تعداد نیروگاههای منصوبه در بخش مگاواتی 100 نیروگاه و در بخش مولدهای مختص مشترکین 3193 نیروگاه ، میزان اشتغال مستقیم و غیرمستقیم 43350 نفر ، ظرفیت در حال احداث 424 مگاوات ، کل ظرفیت منصوبه 706 مگاوات ، حجم سرمایه گذاری غیردولتی 123280 میلیارد ریال می باشد .
وی در زمینه سهم انواع نیروگاههای تجدید پذیر در ایران گفت : " سهم نیروگاههای خورشیدی 43 % ، نیروگاههای بادی 41 % ، برقآبی کوچک 13 % ، بازیافت حرارت 2 % و زیست توده 1 % می باشد . "
کاکاوند میرزایی در پایان مباحث خود قوانین و اسناد بالادستی جهت بکارگیری تجدیدپذیرها ، فرآیند ها و مراحل احداث نيروگاه های بزرگ و فرآیند احداث نیروگاه های انشعابی با ظرفیت های کمتر از 100 کیلووات را مورد تبیین و تشریح قرارداد .
گفتنی است این سمینار در صبح روز پنجشنبه نوزدهم اردیبهشت سالجاری در سالن شهدای جهادکشاورزی استان قزوین و توسط مرکز آموزش و پژوهش های توسعه و آینده نگری با همکاری مدیریت نظام فنی و اجرایی و دبیرخانه شورای فنی استان برگزار گردید و مقرراست جلسه دوم سمینار مذکور در صبح روز پنجشنبه مورخ بیست و ششم اردیبهشت سالجاری در همان مکان برگزار گردد .